School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Seo piosa de thalamh garbh chlochach atá inaice le teach Seáin Uí Cheannaigh. Bhí chóill mór ag fás annseo fhádó, acht bháín Seán Ó Cheannaigh go leór dí le h-agaidh théineadh. Tá go leor scráth chloch ag fhás ar na charraigreacha atá annseo, agus bháineann go leor daoine scrat cloch annseo le h-aghaidh stocaí a dháthadh.
    Bhíonn a gcuidh chaórach annseo ag muinntir Sean Bhaile Chathail. Bíonn go leór girrfhiadacha annseo, agus bhíonn go leor daoine ag foglaereacht tárth ann. Tá teach deas annseo ag Sean Ó Cheánnaigh agus tagann daoine as go leor aitheacha ag iasghaireacht ar Loch Méasgha agus fannann siad i dteach Sean Ó Ceannaighe mar tá a teach gar don loch. Bhí an Tighearna Liathdruimh in a chomhnuide annseo fadó. Le linn an choghaidh
    Martan Ua Burca
    Páirc an Doire, Co. Mayo