School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Eirigheann sí seo i "Sgoltach" i sliabh raon Phartraigh. Tá sí trí míle ar fhad. Abhainn Mhary Anne a thughthar uirthí san gceanntar seo. Tá bunán ag a bhéál. Tá sí doimhin annseo.
    Tá sí bordháil 10 dtróighthe sa ngeimrad. Tá poill doimhne san abhainn seo. Sé an póll is mo tá ann Chóire Mór.
    Níl fhíos cé'n doimneacht an poll seo. Tá eas mór ann, agus níl na brich inann a dhul suas thar an eas seo le síolrú. Is feidhir iad feichal ag leimnigh san aer ag iarraidh a mbealach a dhéanamh suas sa bhFoghmhar. Bíonn brich móra ar an
    Martan Ua Burca
    Páirc an Doire, Co. Mayo