School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Oileán Bán
    Seo oileán atá i Loch Measga. Tá an t-oileán seo ar aghaidh na scoile. Ní oileán é sa samhradh mar cúluigheann an loch, agus is féidir le daoine, agus ainmhidhthe siubhal amach go dtí an t-oileán seo.
    Sé an fáth gur tugú óilean bán air; mar sa Samhradh bhíonn go leor bláthanna ag fás air. Bláthanna geala, agus go leor bláthanna eile freisin. Tá coill dheas ar an oileán seo. Bhíonn chaoirigh, agus gabhair ar féarach air; mar tá féar deas cineálta le fhághail air an oileán
    Is air a chuireann na crotacha futha san oidhche. Tá lachain fhiadháine de gach chineal le fagháil go fluirseach lolbh an oileáin. Luigheann na géabha fhiadhaine
    An tOileán Bán, Co. Mayo
    Martan Ua Burca