School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Seo i an abhainn is fuidhe san gcéanntar seo. Tá sí in-a téorainn idir an Páraiste seo, agus Páráiste Phartraigh.
    Tá ceithre míle ar fadh ó'n a foinse go dtí a h-inbhear. Tá foinsé na h-aibhne seo i Loch na Deirce Bhighe. Tughann sí go leor uisge amach as an loch seo mar tághann go leor srutain anuas sleasa, agus aillteaca, agus marbthuigh na Déirce Bighe.
    Bhíonn toirt mhór uisge i n-abhainn Bhrúinn, agus í ag fhaghail loch na Deirce Bighe, agus tá meadú ar an uisge seo de réir mar gluaiseann sí le fhánaidh.
    Sguabhadh chun droichead a bhí ar an abhainn seo uair ámhain le linn tuille.
    Martan Ua Burca