School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Loth na Sean Mairtíní
    Seo lot (lota) no aill mhór ata inaiche le toine an Sgoiltighe. Caithtear go leor caoirig anuas leis an loth seo, agus mharbhuighthear iad.
    Duine ar bith a mbhéadh cháoirigh leis ar an loth seo ní leigfheadh an fhaithchíos do dul inaice lei. Sé'n fath go dtughthar Lot na Seanmairtíní ar an lot seo, mar chuaidh chaoirigh leis na Mairtíní a bhí in-a gchomhnuidhe i Mámtreasna ar an loth seo.
    Chuaidh na Mairtíní i gcoinne na gcaorach, agus siad na cheadh dáoine iad a chuaidh ar an loth seo, agus sin é an fath go dtugtar Loth na Sean Mairtíní ar an loth seo
    Páirc an Doire, Co. Mayo
    Martan Ua Burca