School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Iomaire Gainimhe: Seo dumhach atá amach ó Chladach Shean Bhaile Chathail. Gaineamh mhín atá thart le h-imeall an iomaire. Tá mion chlocha in-a lár. Tá mhuineacha ag fhás ar an oileán seo.
    Déanann na faoileáin a neadracha ar an oileán seo freisin. Tá an gaineamh is, fearr, agus is míne le fághail ar an Iomaire seo. Tá sí bordáil seasga sláth ar fad, agus chuigh sláth déag ar leitheadh. Bhí sé faoí chothrom an locha sa ngheimhradh freisin.
    Tá an breach donn an fhlúirseach tharth ar iomaire, mar tháithneann grinneall an locha sa spota seo leo.
    Martan Ua Burca
    Páirc an Doire, Co. Mayo