School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

moch maidhin lá ar na bharach le críoch a chur leis an obair.
    "Ta go maith arsa bean "Rachadsa in mo chodhladh anois acht bhí cinnte go ndúnfáir an fhuinnéog agus go gcuirfir an doras faoí ghlas.
    Dubhairth Míclín go ndéanfadh sé amhlaidh. Chuaidh a bhean a chodladh agus thosuigh Míclín ar an obair. Nuair a bhí an t-eadhach gearrtha i bhfuirm agus i gcóir aige dhún sé an fhuinneóg; chuir sé an glás ar an doras agus chuaidh sé a chodhladh.
    Dhuisigh sé go moch maidhin lá ar na bharach; léimh sé as an leabaidh, chuir sé air a chuidh eadaigh agus chuaidh sé síos go dtí an seomra leis an gculaith eadaigh a déanamh. Nach air a bhí an t-áthas nuair chonnaich sé go raibh an culaith eadaigh déantá, ghlaoidh sé air a mhnaoí agus thaisbeáin sé an culaith éadhaigh dí agus bá mhór an t-ionghnadh a bhí uirrí.
    Chuireadar an culaith eadáigh sa bhfuinneoigh agus níor bhfadha gur tháinigh fear isteach cun é a cheannacht. Thug sé luach
    Máirín Ní Choncarra
    Turloughmore Common, Co. Galway