School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

agus rinne sé an t-amhrán sín suas futha.
    Bhí fear i bparáiste Corofín fadó agus bí sé bocht. Bí cíos dá bliadháin loithe air agus dubhairt an tighearna talmhan go gcuireadh sé amach é mhuna n-íocfádh sé an cíos ar fád. Ní tiubrádh sé am no spás dó leis an cíos a íoch. Ní raibh aige acht aon mhac amháin agus d'iarr sé de'n mac an bpósadh sé dá bhfuigeadh sé an cailín óg ba maith leis. Dubhairt an t-athair leis annsín gur chuala sé go minic nach raibh aon airgead i dteach an cailín sín. Céard a mheas tú adeir an t-athair leis an bposádh tú inghean Shéamuis Uí Bhrún. Níl fhíos agam adeir an mach leis an athair tá sí dhá fichead bliadhain d'aois agus shilim go bfhuil sí beagán caoch freisin. Is cuma sin arsa an t-athair má tá roinnt airgead aicí déanfaidh sí an cuid obair. Buel athair ar sa an mac ní rachaidh mé in do t-aghaidh acht tá faithcios orm go mbeidh aith-
      1. poetry
    Mairín Ní Choncarra