School: Cromán (B.) (roll number 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. Sgeal
    Bhí fear ann fadó agus bhí cú amháin aige agus bhí sé ag lorg geirfheidh gach aon lá. Bhí aon trathnóna ag feach deirigh cuiche amach I geirfheid leat na geirfhéid agug leat na frais. Bhí an cú amháin indíaidh na geirfheídh chuaidh an geirfheídh isteach ins an Lios agus lean an cú amháin é agus d’imthig an maighistir na dhíaidh. D’imthig an geirfheíd I poll ins an lios agus ruigeadh an gadhar ar chois ar lean an máighistir sios I dtigh i leasa é. Bhí seisear bainsneabh agus seisear cárdáil do bhí dreallach sean duine sa cúine agus sean bhean ba láidre i gcúine eile. Do bhí gearacorcán feóla ar an dteine. D’eirig duine ós amh ráth agus thog sé an corcán dein teine. Bhí bir caol iarn agus bir gear maide, sách sí an bir iarn agus bir gear maide isteach na corcánfeóla agus tógfad anáirde ar an mbórd é. Dúbhartas leis an stróinséar tarach go dtí an mbórd agus a dhóthain d’ithe. Nuair ná tiocfaid sé chun buird.
    Seán Ó Gríbhthín
    Pádraig Ó Raitille