School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Sgéal (Scéal) Eile
    Bhí Uncil áthar mo shean áthar ina chóimhnuidhe (chónaí) i Killak. Bhí a mháthair agus a dhriatháir agus a dhriufúir ann leis. Pádraigh Ó Súilleabháin a b'ainm áthar mo shean áthar agus Peadar Ó Súilleabháin a b'ainm uncil Pádraig. Bhí Peadar ana bhreóidhthe (bhreoite) agus fuair se bás. Ní raibh fhios ag aon doctúir cad a bhí air. Bhíofar ag d'iaraig an corp a thágairt amach as an uaigh chun go bhfaighidír cad a bhí ar Pheadar. Do cualadh Pádraigh go raibh na dochtúirí ag d'iaraigh an corp a thógaint amach as an uaigh. Do cúaid (chuaigh) Pádraigh agus cúpla dhriatair go dtí an reilig san oidche agus do thógadar an corp amach as an uaig i dtreó is ná gheobhadh na dochtúirí an corp. Bhíodar ag siubhal abhaile agus an cóthra (cónra) ar ar gualanaidh achu do buail beirt fhear ortha. Luke Ó Seagad agus Pádraig Ó Murcadha a
    Bergie Ní Shúilleabháin