School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Aon lá amháin bhí Dómhnhall Ó Néill Cloné ina suidhe shuas ar an bhfall inaiche na fairrge. Bhí an Pátrún i mBun-Átha. Bhí an lá go hana bhreágh ar fad. Cúaidh sé ar a ghlúainibh ag rád Mhuire. Bhí leath an Choróinn ráidhthe aige núair chonaich sé cat ag teacht amach as poll. Cúaidh sí isteach airís. Níor chorruig Dómhnall. Tháinig an cat amach airís agus bhí leath-choróinn ina bheúl. Bhí sí ag tarach agus ar tarach go dtí go raibh alán airgid ann. Do rith Dómhnall síos go tapaidh. Ní raibh acht leath an Coróinn Mhuire raidhte aige. Núair a bhí sé síos go bun na faille bhí gach aon leath choróinn imthighthe ag an bhfíadh cat. Thóg sé gach aon leath choróinn de isteach sa poll arís. Do cúardaig Dómhnall an áit go léir acht ní fúair sé aon rud.
    Dómhnall Ó Gealbháin
    Bean Uí Séaghdha