School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bhí bean na cómhnuidhe ar bárr Cnoch a tSidhe darbh ainm Coileach Béara. Ní raibh aon tigh aice ach bhí sí na cómhnuidhe fé charraigh. Gach maidin téigheadh sí amach ag piochadh bárnaich, mí-bháin agus priocháin. Leimeadh sí ó bhárr Cnoich a tSidhe amach go dtí Cos, agus ó Cos go dtí oileán Dá uadh agus uaireannta b'eidir go dtí Póinte Colorous. Bhí cúpla gabhar aichje agus cruadadh sí na gabhar.
    Bhí beirt driathár aice agus bhíodar na gcómhnuidhe in dtuaiscirt Ciarraighe. Tánagadar go Cnoch-a-tSighe agus do lachadar í. Do chuireadh í in aice le Derryneid
    Bergie Ní Shúilleabháín
    Pádruig Ó Séaghdha