School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Fadó bhí bean agus a bheirt mac agus a beirt mnaoí in a gcómhnuidhe i dtig. Bhíodh na mná ag troid i gcómhnuidhe. Aon lá dirigh rud éigin idir an beirt fhear. Thógh duine acu súas túag agus do mhairbh sé an ceann éile. Núair a conach sé cad abhí déanta aige, thánaigh aithrighe ar. Cuaidh sé amach agus do bháidh sé é féin. Annsan núair a bhí an beirt fhear marbh cúaid sí go dtí dratháir a bhí aice. Bhí sé na shagart pároiste aice. Núair a bhí sí ag dul, do chúaidh sí isteach i dtig sa phároiste, agus bhí na daoine istig ag ollmhugadh, agus dúbhairt síadh go raibh siad ag dul go tóreabh an tsagart páróiste. Ní dúbhairt sí aon rud acht dul leó. Ní raibh fhíos acu gurbh í féin an mháthair. Núair a thánaigh sí go dtí a mhac agus thug sí trí póg dó. In díaigh an tríumhadh gach póigh tug sé osna. In díaigh an tríumhadh osna dírigh sé súas. Thugh sé failte roimh a
    Máire Ní Cathasaigh
    Bean Í Shúileabháin