School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Do mhair fear bocht tholl sa tSnaidhim fadó. Bhí aon mhach amháin aige. Dfág sé é féin agus a mháthair agus dímthigh sé shíos go iochtar na h-Éireann agus dhó chuaigh sé ag obaír go feirmeoir agus ní fhuaradar aon sceal uaigh ar feadh blianta. Dubhairt sé leis an feirmeóir go raghadh sé abhaile. Dubairt an feirmeóír len a mhnaoí ceíste múr aráin do bhácháíl. Nuair a bhí an fear ag imeacht abhaile thug sé dho an císte agus dúbhairt se leis gan aon chuyr do (do cur) don ciste go dtí go raghadh sé abhaile. Thug sé comhaírle do annsan gan an bóthar díreach a dfágaint, gan aon cógar a thógaint, gan aon nídh a dhéanadh insan oidhche go mbeadh an tathairis air mhaidin, gan lóistín dó thóghaint in aon thígh go mbeach cailín
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Shelia O' Shea