School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. Bí duine bocht ann fadó agus ní raibh aige ach gubháltas beag suarach talún - féar cúpla bó no trí i mbun chnuich. Ní ciméadad sé ach bó amháin ar a dtalamh agus peidlear a thugadh sé uirrthi. Bhí chómharsa aige, finghín agus thógadh sé cúpla fearánach ó finghín i dteannta a bhó féin. Ní raibh de mhuiríol ann ach aon mach amháin. Seadh buaileadh an seanduine breóidhte agus bhí sé tabhartha suas cun bháis agus do glaodhaig sé a mhac cuige cun cliathán na leaphtan cun a bheannacht a thabhairt do agus cun é comharleachthaint, i dtaobh connus a riaróchád sé cursaí na feirme,