School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. Bhíod na hainmide istig sa tig ages na daoine bhoct fadó. Óidhche amhain do baitig scata bhaisthsiléaruidhe isteach i dtig Paddy na mbhó. Bí corcán prátaí cois na teine, is bí an míal ceangailte den staitre. Do bhí Paddy bocht ar leath súil, is ní raibh an radharc sa tsúil eile ró maith féinig ag an bfear bocht. Thosnuig beirt nó triúr ag caitheadh prátaí leis an miúl. Cheap Paddy gur ag speacíal le teaspath a bí an míul agus go mbrisfheadh sé an staighre fé dheire b'eirig Paddy "Beirimse Muinge" ar seisean "má teasleath díot". Níor cuir san aon stop leis an locht a bí ag caitheadh na bprataí, mar níos stadadar go raibh an [?]folam aca.