School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. Is mór an diffioracht atá idir na tighthe anois agus na sean-tighthe. Ní bhíodh aca fadó ach bóthain beagha ach ní mar sin a táid anois ach tighthe; ar nós tighthe osta ag chuid aca; agus ní an taon fhuinneóg amháin a bhíonn aca ach suas le céad.
    Ní bhíodh aca fadó ach an t-aon fhuinneóg amháin; agus é sin gan bheith ar fhóghnamh aca leis, gan glaoine ach bosca sáidhthe amach ann uaireannta; agus uaireannta eile an fhuinneeóa dúnta ar fad le adhmad.
    Ní bhíodh ach seomra amháin aca agus gan aon lochta, ach an leabhaid sa chuinne, agus ní leábhaid a bhíod aca ach "bunc", sé
        1. buildings
    Cáit Ní Shéaghdha