School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry

Ba mhór é mo mhéarthall an lá ceapas ríamh dul that tuim

beidh ím agus bainne agus caitheadh le fághail mar bídh.
    Is marcuigheacht sa cathair a thógfadh a' bhrón dem cróidhe.
  2. Tá Cománs suidhti ar an dtaobh shior theas de Cill a' Goirtéen.
    Fadó bhí cailin ann, an cailín is áluinne agus is breághtha a bhí san áit. Oidhche amháin ní fheadfaidh a muinntir í d'fágháil in aon chor acht bhí árlais (?) grádhna sa leabaidh agus ní fheudfadís i cur amach in aon chor. Cuaireadar fios ar an shagart agus tháinig sé agus geall sé ortha teine mhór do cuir síós agus haincisúir mór a thabhairt do, agus annsan cun gach duine sa tig dul go dtí an taobh eile den abhainn agus ní fheiceadar aon ní as an sagairt ach úaireannta tiocfadh sé go dtí an dorus cun an allus a thriomú de féin agus é ag paidireóireacht. Nuair a bhí an teine amú do stad an sagart ag
    Síghle Ní Dhonghaile