School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

doraca do bhí ann, d'íarriadh
    an gárda do ós árd "cé bí ann. Do fhreagair Seán é is dúbhairt "An honest man going to the fair with a pig".
  2. Is gnáth do daoine i bhfad ó chathair, go neirígheann síád go lúath maidean aonaig. Bhí firín bocht i Lóthair agus deirig se maidin aonaig go hana lúath cun an much do chur sa truchaill. Do chuir se an much sa truchaill ach slán mo cómhartha dimtig se amach úaidh ar fúaid an bhaile. Ba mhór an sport é annsan ag cur fíachaib ar an madra an much d'fágháil do. Do glaoidh sé air fear sa cómharsanacht cun cabhrú leis do taithnig Seán Thaidhg cun cabhrú leis do cuaidh Seán Thaidhg i bhfolach mar n'fhéadhfeadh sé an cimeád ó gáirí nuair cloiseadh an fhear eile ag cur de leis an madra i n árd a gutha ag rádh. "Fido, Fido seek out the much"