School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. Tá morán seana sgealta agus bealoideas ag baint le seana sgoileanna, séipéil, agus siopaí sa ceanntar seo.
    Ar nós gach paróiste eile, bhí sgoil scairte sa paroiste seo sar a raibh na sgoil náisúnta curtha ar bun. Sé an áit go raibh an "sgoil scairte" sin ná i Réidh Leathan taobh leis an seana bhóthair i gCúm a' gCiste. Deir na seandaoiní ná raibh breis sgoláirí annsa, mar áit úaighneach iseoidh "Cúm a' Ciste" agus na theannta san áit íorgúlta do beadh é.
    Annsan deineadh sgoil do sheana stábla i Lóthar taobh leis an sgoil náisúnta fé láthair. Sgoil mhaith do beadh an sgoil seo agus
        1. buildings
    Siobhán Ní Conaill