School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. Is mó áit-stairamhail sa ceanntair seo mar atá Dóire infhíonán in ar cómhnuigh Dómhnaill Ó' Chonaill. Sé sin an fear a fuar "Siocarch Caitligh" (1829) do mhuintir na h-Éirinn, le cómhacht a theanga a fuair sé é. Nuair a bhí Dómhnaill ag teacht abhaile chuaidh mórán daoine in a choinnibh go bórd Eóghain Fhínn. Do throideadh cath in aice le Néidín "Cath Callinn" in ar throid na Mach Cathrtháig agus na Bríanaigh igcoinnibh na Nórmáinigh fiú amháin thánaig siad cun stáige"
    Bhí fear in a measch a dein an cathair sin daibh ainm Stage sin é an fáth go glaodtar an ainm sin ar an áit.
    Bhí baint ag muintir na háite seó le eirige amach 1916. Bhíodh buachaillí óga ar an gcnoc ag faire agus bearfaidís ortha agus cuirfí isteach i bpríosún íad.
    Cogadh na talmhan. Bhí bean ann
    Brighid Ní Theacháin