School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

muinntir an tighe cead dóibh tae a' dhéanamh, sin no réidhthigheann Bhean A' tighe tae dhóibh.
    Seo é an fáth gur tugú Béalóg na Croise ar an áit: Bhí fear as Mullach A' Droma ( áith inaiche leis an gcloich Bhric bordáil sé mhíle ó'n Fhairche) thíos i gcondae Mhuigheo. Sé'n t-ainmh a bhí air Ruaidhrí Ó Conaire. Fear siubhail a bhí sa bhfhear seo. D'fhanfadh sé oidhche annseo, agus annsúd.
    Nuair a bhí sé sean chailleadh shíos i mbhun Cruaiche é. Chuaidh cheathar fhear as an Druimin ar thoir a chorp. Ní raibh chapall ná cárr acu. Chuireadar i gcónra é. D'iompruigh-eadar ar a nguailní é. Bhí ortha é d'iomchur fiche míle treasna sléibthe agus bograigh.
    Tuar Mhic Éadaigh, Co. Mayo
    Martan Ua Burca