School: Toomore (roll number 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

1. 1. Loch An Chiste suidhte idir dhá cnoc ar an dteorainn idir Caisil agus Coill Uí Neachtain, i bparóiste na hUaighe Móire, i mbarún Gallen agus i gConndai Mhuigheo.
    San am fadó nuair a bhí daoine saidhbre annseo do chuireadar airgead is ór i bhfolach agus do tharlaidh sé go raibh bairrle óir curtha ins an loch seo. Do bhí triúr Micheál O'Lochnáin in a gcomhnuidge in aice le loch Ciste agus dubradar go ndéanfaidís a ndíchill chun an óir a fháil. Do fuaireadar trí capaill, chuadhadar go dtí an locj agus d'eirigh leo an óir a fáil. Do bhí éan breágh i mbun an bhairrle óir, nuair a bhí an ór amach ón uisge ag na fir, tháinig an éan os a gcionn agus dubhairt sé as Gaedhilg go gcaillfeadh
    Eibhlín Ní Mhóráin
    Toomore, Co. Mayo