School: Toomore (roll number 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

Lá breágh samhraidh do bhí fear ag dul go dtí an portach agus chuaidh beirt leanbh leis freisin. Do bí máthair da leanbh ag fáil bháis agis do chuir ceann aca fearg ar an bhfear agus bhuail sé é. Nuair a chuaidh an leanbh aibhaile dubhairt sé le n-a máthair gur bhuail an fear é. An oidhche sin do chuaidh an fear go dtí an bhean agus d'iarr sé orthí cáirdeachas a dhéanamh leis sul a bhfuair sí bás acht ní dhearna sí cáirdeachas leis. Fuair sí bás annsin agus do bhí sí ag teacht gach aon lá agus ag buaileadh an dorais. Aon lá amhain do bhí an fear ag an margadh i mBéal Átha na Muice agus dubhairt an bhean leis a beirt ag an roilig an oidhche sin agus go mbéadh sí ann freisin. Dubhairt sé é sin leis an sagairt agus do chuaidh an sagart agus an fear go dtí an roilig. Do gléas an sagart píce mar fhear agus do tháinig an bean agus do scrios
    Mícheál Mac Cánna
    Toomore, Co. Mayo