School: Caiseal (roll number 13055)

An Caiseal, Co. Donegal
G.P. Pléimeann

1. Bhí droch aimsir i nÉirinn sa bhliadhain 1846 agus tháinig meath ar na barraí agus fuair mórán de na daoine bás le h-ocras.
    Sa t-sean-an bhí pota an-mhór san áit seo agus gníodh na Produstanaigh brath agus rannadh siad ar na daoine é agus tá an pota sin le fághail go fóill thíos ag teach an mhinistir.
    Bhí bean ann fosda agus bhí garraidh mór cail aicí agus bhíodh sí ag tabhairt cloighne cáil do na daoine.
    An amháin bhí an mioistéir ag tabhairt min-buidhe do na daoine agus bhí oiread daoine ag teacht isteach fhad leis gur iarr sé fear éiginteach iad a choinneailt amach le bata mór.
    Théigheadh mórán daoine na trágha le biadh a fhághail agus gheibheadh cuid aca bás le h-ocras nuair a bhíodh siad san tráigh.
    Ní rabh mórán iasg le fághail ag na daoine agus nuair théigheadh siad amach i mbád b’fhéidir go bhfuigheadh siad bás amuigh san bhád.
    Pádraic Mac Giolla Easbuic