School: Caiseal (roll number 13055)

An Caiseal, Co. Donegal
G.P. Pléimeann

1. Nuair a bhi Colmcille ag gabhail ar shiubhal go h-Albain as an ghleann seo tháinig sé fhad le baile agus chonnaic sé fir ag iasgaireacht i n-abhann agus d'iarr sé iasg ortha.
    Cheil siad air go rabh iasg aca agus dubhairt Naomh Colmcille "Má tá iasg aghaibh agus iad a dhiultughadh ní bhfuighidh sibh iasg annsin aríst go bráth."
  2. Lá amháin bhí Colmcille agus Naomh eile ag siubhail trasna Muramhac chonnaic siad long dá bhathadh, agus arsa Colmcille. "Is de tairbhe fear amhain olc a bheith ins an bhad sin é a bheith dá bhathadh."
    "O" arsa'n Naomh eile "Ní ceart na fir eile a bheit caillte de thairbhe an fear sin."
    "Bhal sin é anois agat" arsa Colmcille. Shiubhail an bheirt aca gur casadh nead beachóige ortha.