School: Caiseal (roll number 13055)

An Caiseal, Co. Donegal
G.P. Pléimeann

1. (continued from previous page)
    bliadhain 1940. Béid Lá Fhéil Padruigh agus Domnach na Slat ar an lá céadna agus béid Éire saor ó na Sasannaigh. Níor tháinig an dhá lá mar seo agus coidhche o'n lá a dubhairt Colmcille seo.
  2. Nuair a bhí Colmcille i nGleann bhí dhá Naomh eile i gCo Dhún nGall san am chéadna. Bhí Aodh Mac Breicne ag déanamh pionúis ar Sliabh Liaig. Chasadh an triúr Naomh seo ar a chéile ach'an t-seachtmhain san bhliadhain. Ach aon lá amhain nuair a casadh ar a chéile iad dubhairt Mac Breicne le Colmcille "Bhisigh tú go h-an-maith ó chonnaic mé thú aroimhe." Annsin dubhairt Colmcille nach rabh athrughadh bidh ar bith aige agus nach rabh fhios aige cáidhé a bhiseochadh é.
    Nuair a tháinic Colmcille arais dubhairt sé gur dhubhairt Mac Breicne leis gur bhisigh sé go maith ó'n lá eile a connaic sé é. Annsin d'fhiafruigh sé de bhean an toighe góidé an cinéal biadh a thug sí dó an t-seachtmhain sin. Dubhairt sise go mbíodh uisge fríd an bhainne ach'an seachtmhain roimhe sin agus nár chuir si uisge ar bith fríd an t-seachtmhain sin dó.
    Nuair a chualaidh Colmcille seo
        1. saints