School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (continued from previous page)
    san am sin bhí ingean an Rí ag fághail bháis agus bhí dochtúirí ó gach áit aici acht ní raibh fhíos ag aon duine acú céard bhí uirthi
    Bhí an Rí ag dul síos an bóthair agus é ag caoineadh agus céard a chonnaic sé acht an fear bocht. Thóg sé suas an fear agus chuir sé isteach i dteach leis féin é a bhí in aice na h-áite agus dubhairt sé dá mbeadh sé beó ar maidin go dtuibhradh sé díadh bó, Annsin d'imigh sé.
    Ar a bhó dhéag a chlog tháinigh saghas biseach ar an bhfear bhocht agus chuala sé trí cuit ag caint agus dubhairt cheann acú "ó tá an cuid is mó doo airgid an ríogh anois ag na dochtúirí agus bá bhfuigeadh sé braoinín uisge ón cloich síos annsin agus a aghaidh a níg leis beadh biseach uirthi mar níl aon rud san domhan nach bhfuil an t-uisge indon biseach a cur air. Mhaith go leór, maith go leór" adeir
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Sorca Ní Bhriain