School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

rómpa go háirighthe.
    Na mblíain 1840- '48 iseadh bhí an fúdar ar fad faoí na Tíghearnaí; mar bé sin an tam go raibh an crúadhtann go léir ag lúigh ar na daoiní, ach bé an feirmeóir bocht an té ba mheasa sa seachrán. Mar a deireann na sean daoiní gur an práta agus an gráine salainn agus cístín min-bhuidhe a bhrathidís ar fad, bhí a rían ortha, nuair a tháinig an dubh ar na prátaí, tháinig an dubh crúad-tain agus ocras ar na daoine cómh maith. Bhí ortha gach únsa den rúine ime do dhíol, go minic ar trí nú ceithre ní cúig pinghne an púnt, chun an cíos do dhéanamh. Is minis a thárla na beadh leath na cíosa acu nuair a thagadh an tíghearna agus is air a bhíodh an t-áthas; leath sgéal do bheith aige íad do rúgairt ón dtigh agus ón
    Siobhán Ní Chonaill
    An Seanchnoc, Co. Kerry