School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. (continued from previous page)
    Thíghearna ar an áit seo, ach is i Sasana a mhairfheadh sé sin ach bhí "agent" annso aige gur a b'ainm do Éogain Ó Suilliobhán agus deirtear gur ana dhiabhal do b'eadh é sin chuirfheadh sé na daoine bochta go léir as a gcuid talamh, do chuir sé clann nó dhó as an Rinín, ach mar sin féin níor mhair sé ro-fhada, agus níor'b' aon "las" é mar a deireann na sean daoine a bhí aon baint acu leis, mar bhí sé go cruaidh agus go dían ortha.
    Fadó b'fhéidir go mbeidh beirt clann in aon tigh agus aon fheirm amháin agus annsan do roinneadh an talamh a bhí ag na tíghearnaí idir na daoine eile.
    Do bhí a lán de mhuinntir Mhurchuda i Lóthar in aon fheirm amháin agus do chuireadh cuid aca go baslacán. Muna bheidh ach deich
    Cáit Ní Shéaghdha
    An Rinnín, Co. Kerry