School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. (continued from previous page)
    mar phiseóg leis go gcídthi morán de na húaig osgailte an oidhche sin, agus gur ceart do gach aoinne a bheadh ag gábháilt an treó paidir do rádh.
    Deirtí dá dtagadh breóidteacht ar aon ainmhídí oidhche Shamhna gur malacht éigin a cuireadh air. Bíonn na "daoine maithe" ana ghnóthach ins na leasa an oidhche sin agus nár ceart do aoinne cuir isteach ortha.

Bíonn morán clis agus seana nósanna dá imirt an oidhche sin cómh maith ag na nGaedheal.
    Tosnuigheann an sgoruigheacht an oidhche sin leis mar a deir an sean-fhochal:- "Sgéal ó Shamhain go Bealtaine" - sgeal fada fánach, leadaránach. Um Shamhain is ead do thosnuigheadh na sgoruideachta i dtigtibh cómhursain ins an tseanaimsir agus do
    Siobhán Ní Conaill
    An Seanchnoc, Co. Kerry