School: Leithead (roll number 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    eóg pósta le féar chridhna. Bhuail pedléir air aran (?) móthar. Shúileadar cois a chéile. Thánadar ar an áit ar an móthar a raibh cógar. Dubairt an pedléir leis go dtógaidís an cóghar acht dúbhairt an féar léis an bóhtar díreach a thabhairt air. Thogh an pedhleir an coghar agus maruib é. Nuair a bhí an oidhche ag teacht air chuaigh sé isteach go tígh ag diarigh lóistín í gcóir na thoidhche. Bhí fear críádhna ann agus cailin ruadh óg.
    Diareigh (?) sé don sean duine an inghean dó is sin. Dúbhairt sé leis gur bhí a bhea í. Cuimneigh sé ar cómhairle an fheirmeóra. Dimthigh sé amach agus cuaigh se isteach go cróítín bheag bhí in aiche an tighe. Amach san oidhche connaich sé fear muar árd ag teacht. Bhí cosóg muar air. Cáith sé dhe é agus leog sé anuas lasmuith don doras é. Bho gearr go gchúla sé an sean duine a bhéicigh istig, mairibh sé é. Shleamhnaigh sé ar an cosóíg agus gheárr sé cnaipe
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Shelia O' Shea