School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. (continued from previous page)
    agus gan táisg na túairisg den machtíre ann. Thárla uair go háirighthe gur tháinig an machtíre agus dhein sé sgrios ar an caoirig agus níor tháinig aoinne cun cabhruighthe leis an mbúchaill, cé gur sgread sé chun cabhair a thabhairt do, níor tugadh aon toradh air; ach díol sé féin as na caoirigh. Bé san dálta a cuid cleasa agus bréaga.
    Ainmhidhe eile abhí in Éireann fadó ná an fíadh, agus is anamh a feichtear é anois. Deirtí go raibhfíádh na seasamh in aice le tobar uisge lé agus hbí sé ag feachaint isteach san uisge ar a sgáth féin agus a dúbhairt "A is breágh íad na hadharcha atá orm agus mo chorp cómh maith; ach is mó an trúagh na crúaba grándha fada chaola sin do bheith agam." Níorb fhada gur tháinig sgata gadhair-fíadhaigh
    Siobhán Ní Chonaill
    An Seanchnoc, Co. Chiarraí