School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. Sgéul
    Gasúr ar seachrán.
    Bhí fear ann aon uair amháin agus chuaidh sé suas un an chnuic a chuartadh caorach. Tháinic an oidhche air agus chuaidh sé ar seachran. Chuaidh sé isteach i d-teach agus cur sé ceist ar fhear an toighe an g-coinneochadh sé é go maidín. Dubhairt fear an toighe go h-coinneochadh. Darna oidhche chuaidh triúr fear amach i g-cuideachta agus nuair a tháinic siad isteach cur siad ceist ar fhear an toighe ar bhfearr leis bás a fhághail leis an ocras na iadsan é a mharbhadh.
    Dubhairt sé gur bhfearr leis iad é a mharbhadh. Thug siad leóbhtha é agus chur siad isteach i mbairrle é. Bhí poll cranna ar an bhairrle Thainic an madadh ruadh thart agus chur a ruball isteach sa pholl. Thosaidh siad ag tarraingt gur tharraing siad an tomhain as an bhairrle. Tháinic an fear ruadh un na bhaile agus an madadh ruadh leis.
    Cáit Nic Aoidh
    Máighréad Nic Aoidh