School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. Sean-Sgoil san áit seo
    Sean Sgoil
    Bhí sean sgoil thiar ag droichead Ráithce tá trí sgor bliadgain ó shoin. Tá cuid de na balogaí le feicheal go fóill. Scoil gálta do bhí ann, agus ní raibh fáam ar bith ar gaedhilg ann. Bhí stóltaí móra fada ann fa choinne suidheachán. Leabhartaí béarla uilig a bhí aca. Alice Banket do bhí ag teagasc, agus bhí agus bhí cuid mhóír sgolraí aici. Bhí na Mistealaigh na Sairseach agus na h-Alcorns ag foghlum aici, agus bhí pinn, leabhairtí go leor aca a fuair siad ó Rialteas na Deasain. Dimthigh Alice Blanket go Sasain na sin, agus fágadh an sean sgoil annsin go dtí gur thuit sé. Tugadh na clocha ar shiubhal fa choinne toighthe eile, agus tugadh cuid dobhta síos go dtí Teampal Ráithche, agus rinne sgoil úr ann.
        1. buildings
    Éadhmonn Mac Pháidín