School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

(AR LEANAMHAINT)
    Cuireadh na Glais Láimhe orra seo fosta, agus ceangladh beirt aca le chéile gach iarraidh, agus tugadh orra siubhal go dtí an Fálcarrach, agus tugadh go DúnFionnachaidh iad. Coinnigheadh annsin iad oidhche amháin agus lá ar n-a mhárach cuireadh go príosún Dhoire iad. Tugadh ar ais i gcionn tamaill go dtí an Fálcarrach iad. Cuireadh tríall orra ag Cúirt Dúithche annseo, agus fuair gach duine aca cuig mhí de phríosúntacht. 'Sé Uilic de Búrca R.M. a bhí ós cionn na cúirte ar an ócáid seo.
  2. Ar an Árdaí Thíar a bhí an fear seo i n-a chomhnuidhe. Bhí an troid ann ar an dóigh chéadhna leis na tighthibh eile, agus ba é toradh na troda an rud céadna. Ní rabh iomrádh ar rud ar bith anois acht an troid a bhí muintir na tíre ag cur suas i n-éadan na dtighearnaí.
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir