School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. (continued from previous page)
    in Oiléan atá istig i lár Loch Cuirréan beagnách. Is i mbád a theígheadh an sagart go dtí an Oilean cun Aifrinn do léigheadh agus ins an tslígh ceadhna a théigheadh an phobail agus raghaidís isteach ins na mbáid ag "Poll i Ráheén." Théigheadh na daoiní ón áit seo go dtí an Aifreann agus síos trí "Casáin an Teampaill" a gabhaidís agus tá an ainm sin air ó shin a leith. Tá seana casáin eile ag dul go Westcove ón áit seo. Tosnúigheann an casán i Seanacnoch, súas trí "Oiseach" agus as san go Westcove agus rágadh moran daoiní ón dúthaig seo fadó le beidhtheach go aonach Westcove, mar ana cómhghair dóibh é, seacas an bhóthar fada do thógaint. Tá seana cómhgair ón nGleann Mhóir go Snaidhm leis; "Bárna na nGaoithe" a tugtar air.
    Siobhán Ní Conaill
    An Seanchnoc, Co. Kerry