School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. (continued from previous page)
    Tá an seana casáin sin ann le ceadta blían. Raghadh muintir na h-áite seo le caoirigh agus beidhtheach go Snaidhm - baile mhór aontuighe do beadh an Snaidhm, agus ana cómhghair do beadh "Bárna na nGaoithe" do lucht an aonaig go mór mhór muintir na Gleanna Móire; úsáidtear an cómhgair sin go dtí an lá indhiu.
    Tá abha ag rith trí ár ndúthaig leis - Abha na Fionna Glaise" agus tá trí nú ceithre droicead air agus aon Áth amháin. Tá sé ochtmadh blían agus níos mó ó deineadh an áth seo agus (?) búachaillí an mbaile seo a dhein é agus deirtear an chéad lá a thosnuigheadh é, fliuch sé i lár lae agus níorb fhada go raibh tuile san abhain. Bhailig an lucht oibre isteach i mbothan "Seabhach an Droicead". Níorb fhada gur bhúail "Sparán" isteach cúcha - spríonleothóir do beadh "Sparán" bocht agus bhí sé i mbéal (?)
    Siobhán Ní Conaill
    An Seanchnoc, Co. Kerry