School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. Áth Omna a bhí ar an áit seo anall-ód de reír Annála Chluain Mhic Nois. Cialluigheann Omna crann darach agus luigheann an t-ainm Áth Omna nó Port Omna le reásún i ngeall air a raibh de chrainnte darach 'sna coillte.
    Deir cuid do na stairidhthe gur bhronn Rí Shasana ar Riocard de Burca é sa mbliadhain 1226 agus gur thóg seisean caisleán ann. Má's fíor do chuid eile acu ní fhuair an Búrcach greim air nó gur mhós Mac Liam de Búrca inghean le taoiseach Shíl Anmachadha. Mór Ní Mhadadhain, ingean le Murchad Ó Madadáin a b'eadh an duine seo agus fuair sí bás sa mbliadhain 1383. Deir na stairidhthe seo gur tugadh Port Omna agus stiall mhór de'n talamh comhgharach dó do'n Bhúrcach mar spré leis an gcailín seo agus go raibh idir caisleán is talamh ag an mBúrcach i ngeall ar an bpósadh.
    Ní inchreidte an sgéal é seo mar gheall
      1. poetry