School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. "Pé duine ólfadh é Domhnall a dhíolfaidh as"
    Baineann sé sin le sgéal faoi Dhomhnall Ó Flatharta a bhí san Orán Mór. Duine flaitheamhail, cineálta do b'eadh é. Pé duine a bheadh i gcruaidh-chás nó rud ar bith ag taisteál uaidh, thiochfadh sé chuig Domhnall. Nochtóchadh sé a sgéal dó agus da mba rud é go raibh sé ar a chumas, lámh conganta a thabhairt do'n duine, thug sé dó é agus is minic a deirtear nach raibh dath na ríogh ruadh fágtha aige féin.
    "Giorruigheann beirt bóthar"
    Deirtear go mbaineann sin leis an nGobán Saor. Lá dá raibh sé ag dul amach ar thuras fada in éinfeacht le'n a mhac dubhairt sé leis.
    "Giorruigh an bóthar" a mhic.