School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. Sgéal Mná agus Sídheóga
    (Pádhraic Ó Conaire do sgríobh)
    "A' gcreidim ins na sidheóga an eadh? Tuige nach gcreidfinn! Nach bhfacas le mo dhá shiúl fhéin iad - seadh agus níos minice ná aon uair anhaín freisin."
    Nuair a dubhairt Fearfeasa Mac Feasa an chainnt sin an lá cheana i gcomhluadar fear phleásg a raibh ag éisteacht leis ag gaíridhe agus ag magadh faoi, agus ag rádh nach bhfeicfeadh sé aon cheo mar sin choidhche gan braon maith de shugh na heornan bheith istigh aige.
    Ach níor thaithnigh an greann ná an magadh le mo dhuine.
    "Cé'n gáiridh atá oraibh?" ar seisean "A lucht na dítchéllidhe nach bhfeiceann aon rud ar an saoghal acht an rud atá ós bhur súl amach!"
    "Agus an misde dhom a fhiafraighe dhíot cá bhfaca tusa iad! arsa duine éigin. "Innseóchad sin duit agus do'n comhluadar
    Treasa Ní Dhíolúin