School: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. Galway
Míchéal Ó Reachtabhra

1. Bhí daoine as Anach Cuain ag dul ar aonach Cnoc an Doláin uair amháin i mbád. Bhí aon-fhear déag agus ochtar mná ann. bhí go leór caoirigh acu freisin. Nuair a bhí siad píosa amach chuir ceann de na caoirigh a cois amac thríd an bád. Sháith ceann de na mná a n-aprún [.i. “a naprún”] ins an bpoll agus ’seard a rinne sí ná an clár a chur amach ar fad, agus chuaidh an bád síos. Báthadh a raibh ann acht aon bhean amháin as Anach Cuain ar ar tugadh Máire Lalaigh. Bhí fear amháin ann ar ar tugadh Tomás Uí Chosgair a bhí indon snámh go maith agus tháinig sé isteach acht chuaidh sé amach arís ag sábháil bean, agus chruinnigh siad ar fad thart air, agus báthadh ar fad iad. Bhí na caoirigh ar fad sábháilte mar bhí siad indon snámh. Tá Anach Cuain seacht míle ó Ghaillimh ar an taobh
    Micheál Mac Fheorais
    Feirmeoir