School: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. Galway
Míchéal Ó Reachtabhra

1. Dia Luain. Nach ceart gruaig duine do bhearradh Dia Luain. “Lomadh Luain nó fuadach seachtmhaine.”
    Laetheannta an tsean-bhó. An lá deiridh de Mhárta agus an chéad dá lá d’Aibreán. Sean-bhó a bhí faoi dhraoidheacht shíl an Márta í agus a chur chun báis acht chlis air. Nuair a bhí an Márta caithte acht aon lá amháin, bhain sí cor as a driobal agus chraith sí é ag magadh faoin Márta. Nuair a chonnaic an Márta go raibh sí ag fághail an ceann a bfearr uirri, d’iarr sé aon lá déag ar an Aibreáin leis an tsean-bhó a chur chun báis. Shéid an lá deiridh de Mhárta go millteach agus basg sé an tsean-bhó. An chéad lá d’Aibreáin feannadh í, an dara lá cuireadh í agus bhí an tsean-bhó malluighthe curtha annsin.
    Deirtear nach ceart luatha a chaitheamh amach Dia
    Peaits Ó Fathaigh