School: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. Galway
Míchéal Ó Reachtabhra

1. Scéal
    Bhí rásta le bheith i n-Uachtar Árd an lá seo. Bhí fear ag dul ag na rástaí. Bhí fear i GConnmara. Ghill na sidheóga a bhí air. Dubhairt Ghill gan a dhul ann. "Eirigh as do leabaidh" adeir an bhean. "Ná tabhair áird ar Ghill na sidheóga."
    D'eirigh sé agus fuair sé an capall réidh. D'imthigh leis agus chas sagart leis. Dubhairt an sagart "an bhfuil capall maith agat?" "Tá" ars an fear. "Rithfeamuid míle". "Déanfa sin" ars an fear. Nuair a bhí siad ag rith, bhuail an dá chapall i n-aghaidh a chéile agus marbhuigheadh an fear. "Bhfuil tú i n-an rud ar bith a dhéanamh dhó." arsa bean a bhí ann. "A chailleach mímhúinte tuige nár labhair tú. Bhéadh sé slán dhá labhairfheadh sí i dtosach. Bhí fhios ag Ghill na sidheóga go
    Seán Ó Beaglach
    Feirmeoir