School: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. Galway

4. Feilméireacht.
    5. Mar a 2 thuas.
    6. Ón a athair.
    9 Mar a 2 thuas.
    Bhí nead ag fuiseóg i ngort cruithneacht an uair. Chuaidh sí amach i gcoinne bidhe do na h-eanach óga lá amháin. Nuair a bhí sí ag dul amach dubhairt sí leo bheith ag faire le fatchíos an dtiocfadh aoinduine thart. Nuair a bhí sí imthighthe tháinic an t-athair 's an mac a mba leo an pháirc in-aice leis an nid. Dubhairt an t-athair leis an mac, "tá an chruithneacht seo i n-am a bhaint. Caithfheamuid iarraidh ar bheirt éicint theacht amáireach agus é a bhaint dhúinn".
    Nuair a tháinic an sean-fuiseóg abhaile d'innis na h-éanacha óga an sgéal di. Dubhairt sí, "tá go maith, níl aon baoghal fós orrainn."
    D'imthigh sí aríst lá 'r na bháireach agus dcubhairt sí leo cluas níos fearr a bheith orra
    Maoilre Mac an Chródha