School: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. Galway
Míchéal Ó Reachtabhra

1. An Bhríghdeóg
    Bíonn Lá Fhéile Bríghde ann an chéad lá de Feabhra. Teigheann cailíní thart le bríghdeóig an oidhche sin. ’Sé an rud bríghdeóg, bábóg déanta as tuighe. Déanann siad an bríghdeóg as tuighe agus cuireann siad éadach geal uirri. Cuireann siad dhá shúil uirri agus béal le peannluaidhe. Teigheann siad thart ag na tighthe agus deireann siad rann ag gach doras. Fághann siad pighinn nó dhá phighinn i ngach teach. Nuair a bhíos siad réidh cómhaireann siad an t-airgead agus roinneann siad é idir an méid cailín a bhíos ann. Fágann siad i leathtaobh an bhríghdeóg go dtí an chéad bhliaidhain eile. Nuair a thagann siad isteach i dteach deireann na sean-daoine. “Go raibh muid beo ins an am seo aríst.”
    Mise Cáit Nic an Chródha, Baile-an-Dubhlaoich, Gaillimh.
    Cáit Nic an Chródha