School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Bí ór i bhfolach in ár bpáirc inaice tíghe Dóinn-aill Uí Chonchubhair. Níl fhios ag aenne cé cur an tór ann. Aon lá amhain bhí beirt fhear ag chur cré le prátaí do sean athair máthair, agus fuaireadar plátaí óir sa pháirc, agus tógadar aon phláta amháin, agus do dheaneadar an cuid eile do chlúdach arís. Annsan thógadar aon phláta amháin go dtí an banncóir agus do dhein sé amadán díobh.
    Dubhairt sé márbh ór in-aoncor é. Níor thug sé díobh acht leath-choróin. Dubhrad gurbh fiú miliún púnt é, ach bhí síad ana shásta leis an leath-chóróin. Chuaidh síád go dtí an pháirc an oidhche sin ach níor fuaradar an tór ann. Tá sé an ó shoin agus níor chuaidh aenne chun an tór sin. D'fhágail ón lá sin go dtí an lá indiu
    Gobnait Ní Chonchubhair
    Killoughane, Co. Kerry