School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. (no title) (continued)

Bhí siopaí go flúirseach san gceanntar so fadó. Bhí siopa i Dromalácáin ag Seán Óg, siopa i gCúlmágort ag Ó Fhóghludha...

prátaí, ag an margadh.
    Ainm agus seóladh an té a thug an méid eólais thuas i nGaédilg dom:- Séamus Ó Chobhthaigh, Ceathrú-na-hAbhann
  2. Glaodhach alán lucht siubhal tímhcheall na h-áite seo fadó. Siad na h-ainmneacha a bhí ortha ná:- Jerh Wren, a tháinig ó Aghadóe. Seán Ó Gealbháin, agus Máire Ní Gealbháin, agus na Brianaig. Bhíodh earraidhe á díol ag chuid acha mar atá:- pictiúrí, cupáin, agus fó-chupáin. Bhíodh fáilte ag na daoine rómpa. D'fhánaidís oidhche amháin nó mar sin i gach tigh. Tug na daoine bíadh agus deoch dóibh, mar ní bhíodh aon bíadh acha féin. De siúbhal a gcos a theigidís ó thigh go tigh. Nuair a thagadh chuid de na lucht taistil go dtí an áit seo d'fánaidís ag obhair ag na daoine agus is ó na daoine san a shíolraig chuid des' na daoine atá na gcómhnuidhe annso anois.