School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Is mór an deifríocht idir an tír anois, agus fadó. Ní mar a chéile na nósanna, agus na h-adhbhair. Sampla:- Nuair ná bíonn an leanbh abhálta ar shiubhal i gceart, chaitheann sé bróga anois, ach fadó ní bhfaigheadh sé bróga go dtí go mbhíodh sé dheich mbhliana d'aois nach mór. Is t-oidhce go níghidhís go léir a gcosa agus do chuiridís an t-suige isteach i tobáin lín, chun é do cruadhadh.
    Fadó ó shion do dheineadh na daoine brógaí as céir, agus bíodh na brógaí san suas go lorganna. Dobh éigin dóibh na brógaí san do bhaint dhíobh, nuair siudfidís in aice na theineadh le himeacht aimsire d'éirigh gréasaidhthe go h-ana fliúrseach san bParóiste, agus annsan do bhféidir leis na daoine peire bróg leathair do chaitheamh. Bhí cúpla gréasaithe ag chur fhutha ag Crois an tSéipéal i gCuilleanach. Duine acha darabh ain dó Seán Ó Síothcháin. Greasaidhthe an-mhaith agus eólgasach chun péire bróga do dheanamh dobh eadh é.
    Bhí gréasaidhe eile i gCill Gobhnaith. Tá ggréasaidhe fós ann in-aice le Cill Órglan, agus heineann sé, agus deisígheann sé bróga dos na leanaibh.
    Eibhlín Ní Chobhthaigh
    Carhoonahone, Co. Kerry