School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. (continued from previous page)
    barrliní de. Cníotailtí stocaí leis fadó. Deintí an snáth d'fígheadh sa bhaile agus is leis an snáth san a chniothailtí na stochaí. Níl aon Turn san áit seo anois, ach bhí ceann i ngach tigh nác mór fadó.
  2. Bhí táilliúir in-a-chómhnuidhe i Lios-a-Phúcha fadó. "Seán Máireadh" abh ainm dó. Nuair a bhí sé seachtmhadh blian d'aois d'éírig sé as an táílliúireacht, agus cuir sé siopa ar bun, agus pós sé bean darbh ainm dí "Nóra Ní Duibhir." Bhí aon inghean amháin aige. Nuair a bhí sé ag fághail báis, níor maith leis an siopa a thabhairt don' ingean. Do bhí an grádh achómh mhór aige don siopa gur maith leis é a tharraing go dtí an uaigh. Ach theip air san deireadh agus bhí an siopa ag a inghean. Bhí an siopa suidhthe san áit 'na bhfuil tig Mná (?) Uí Chonchubhair anois.

ó Shéamus Ó Chonchubhair, Ceathrú-na-hAbhann